Ett par ord om teknik.

Inpasseringssystemets teknik
Nu när samtliga tekniska komponenter av inpasseringssystemet är på plats så är det dags att bekanta sig med dem så att övergången med att sluta använda de gamla nycklarna blir så okomplicerad som möjligt.

Nyckelbrickor och läsare
Nyckelbrickorna även kallade taggar är av beröringsfri modell. Man öppnar alltså dörren genom att bara hålla brickan framför den läsare som blivit installerad vid sidan om dörren (se bild). Avståndet mellan brickan och läsaren kan vara upp till ca en centimeter. Eftersom avläsningen är kontaktfri är det fullt möjligt att placera nyckelbrickan i plånboken eller ytterfacket på väskan och hålla upp hela denna om det känns enklare.
Mottagaren som läser av taggen är placerad bakom det numeriska tangentbordet, se markerat rött fält på bilden, det är alltså inom detta fält man håller upp brickan. Avläsningen tar i normalfallet mindre än en sekund och när avläsning skett kommer läsaren pipa till samt en symbol visas på displayen. Dörren kommer förbli öppen i 4 sekunder vilket gör att det finns gott om tid att plocka upp matkassar eller dylikt innan man öppnar dörren.

Behörighetszoner
Systemet är uppdelat i olika zoner. Varje hus är en egen zon likaså varje tvättstuga, man kommer alltså in i sitt eget hus samtliga portar samt de portar som har en tvättstuga.

Porttelefoner
Varje läsare är även en porttelefon. En lista med trappens boende visas om man trycker på piltangenterna. Namnet är sedan kopplat mot ett telefonnummer som matats in i systemet. För att undvika tjuvringningar nattetid kommer efter klockan 21 listan med namn försvinna. Besökande efter denna tid måste då veta vilket nummer som man skall ringa. Systemet kommer endast ringa upp de nummer som är inmatade i systemet. Listan kommer syns igen efter klockan 07:00. Instruktion om hur man använder porttelefonen finns i dokumentarkivet, direktlänk till dokumentet finner man här.

Batteribackup
Många har frågat vad som händer om strömmen skulle gå. Svaret är att då kommer batterier gå in och strömförsörja systemet tills dess att strömavbrottet är över. Kapaciteten på batterierna är ca 7 timmar vilket bedöms som väldigt väl tilltaget. Skulle mot all förmodan det vara som så att strömmen skulle vara borta mer än sju timmar kommer en huvudnyckel finnas tillgänglig hos föreningens förvaltningsjour.